2/11/2007

Προφητειών συνέχεια

"H προφητεία του μανιταριού" ήταν προηγούμενο πόστ μου και ήταν αποτέλεσμα μελαγχολικής διάθεσης και απαισιόδοξης οπτικής των πραγμάτων .Άντε,και του γεγονότος πως δεν πατάει κανείς στο μπλόγκ μου...
Όποιος το διαβάσει θα δεί την εφιαλτική πρόβλεψη του Μανιταριού για την εξέλιξη των πραγμάτων.(Και ας το σχολιάσει επιτέλους!)
Θα μπορούσε το μανιτάρι να δηλώσει δικαιωμένο ως μάντης κακών ,με τις σημερινές ειδήσεις που παίξανε και στη κρατική τηλεόραση:

"Συζήτηση για επιβολή chip στους επιβάτες των αερογραμμών" και το άλλο που απο χρόνια ακούγοταν απο συνωμοσιολογικές φωνές,τρίτου τύπου :
"
Τομογράφος μαντεύει τις προθέσεις του εξεταζόμενου" .
Επιστήμονες μπορούν να διαβάζουν τον εγκέφαλο του ανθρώπου ,τη βούληση και τις επιθυμίες του!
Φαντάζομαι θα παίξει και στις σελίδες και τα μπλογκς προσεχώς περισσότερο...
Φυσικά περα απο όλα τα ηθικά διλήμματα που γεννάνε οι δυo ειδήσεις ,δόθηκε έμφαση και στα δήθεν θετικά: Ασφάλεια πτήσεων απο τη μία και διευκόλυνση εταιριών και επιβατών ,διερεύνηση εγκλημάτων και παθήσεων απο την άλλη .Είναι το χρύσωμα του χαπιού...Έλεγχος και έλεγχος βούλησης στο τέλος...Και δεν είμαι φαν του Χαρδαβέλλα...
Θυμάμαι ένα σκίτσο του Αρκά απο τα εφηβικά χρόνια που μου έχει μείνει .Δεν το έχω τώρα να το σκανάρω αλλά θα το περιγράψω όπως το θυμάμαι :
O Κόκορας του Αρκά βλέπει να του παρουσιάζεται ο θάνατος με τη μορφή κάποιου πουλιού και επιστρατεύοντας τη λογική του, του λέει:"Φύγε ,είσαι δημιούργημα της φαντασίας μου".Και το πουλι-θάνατος του απαντά φιλοσοφημένα :"To φανταστικό είναι αληθινό και το αληθινό φανταστικό κατά τον Xέγκελ "
Δεν ξέρω αν ήταν ο Xέγκελ ή κάποιος άλλος που το είπε , άλλα αυτό που είπε το πουλί-θάνατος, άφησε τον Κόκορα στις φοβίες του κι εμένα μια ρήση αποκαλυπτική:
Ό,τι ο ανθρώπινος νους μπορεί να φανταστεί, μπορεί δυνητικά να υπάρχει ή να πραγματοποιηθεί!
Αν για κάποιους κάποτε το να πετάει ο άνθρωπος ,να μεταφέρει την εικόνα και τη φωνή του ήταν αποκύημα της φαντασίας του και αδιανόητο να πραγματοποιηθεί για εμάς είναι αυτονόητο.
Τον σύγχρονο πολιτισμό κάποιοι τον είχαν συλλάβει στη φαντασία τους ,κάποιοι είπαν ,έγραψαν κιόλας και από τη στιγμή αυτή ,αφού μπορούσε να συλληφθεί διανοητικά, ήταν θέμα χρόνου να πραγματωθεί .Από τα "φανταστικά" ταξίδια του Λουκιανού στη Σελήνη, τον Ιούλιο Βερν και τις μηχανές του ,μέχρι τις πιο σύγχρονες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που προβάλλουν σενάρια που πραγματοποιούνται , δεν είναι η πραγματικότητα που ξεπερναει τη φαντασία αλλά η δυναμική της φαντασίας και του ανθρώπινου νου να αυτοεκπληρώνεται και να πραγματοποιέιται!
Κλωνοποίηση, έλεγχος σκέψης, υπολογιστές, τσιπάκι ελέγχου ,ανδροειδή ,ρομπότ, διαστρικά ταξίδια,άνδρες που γίνονται γυναίκες και τούμπαλιν! Κάποτε θα ακουγότανε ως σενάρια "επιστημονικής φαντασίας" ή βγαλμενα απο χωρίο της "Αποκάλυψης" του Ιωάννη...
Σήμερα οι παλιότεροι, προς στιγμην εκπλησσόμεθα,οι νεότεροι και οι επερχόμενοι ,τα κληρονομούν στη συνείδηση τους ως δεδομένα ..
΄Οι μυθικές Χίμαιρες , ο "Τάλως" το ρομπότ του Ηφαίστου, τα διάφορα τέρατα που συνέλαβαν στην φαντασία οι αρχαίοι,μέχρι τα Χόμπιτ και τα Τρόλ του "Άρχοντα των Δκτυλιδιών"τους μπορούν να πραγματοποιηθούν στα βιολογικά και τεχνολογικά εργαστήρια σήμερα ή στο μέλλον...
Από τη στιγμή λοιπόν που ο ανθρώπινος νους συλλάβει ,σκεφτεί κάτι, όσο παράλογο και απίστευτο κι αν ακούγεται μπορεί να υπήρξε ,να υπάρχει ή να υπάρξει!
Θεοί, δαίμονες, πράσινα άλογα ,αθανασία ,αιώνια νιότη ,ανάσταση νεκρών ,άλλοι κόσμοι ,ταξίδια στο χρόνο και τις διαστάσεις απο τη στιγμή που μπορούμε να τα συλλάβουμε διασθητικά ή φαντασιακά μπορεί να και υπήρξαν ,να υπάρχουν ή πιο πιθανό, να υπάρξουν!

Στην Ψυχολογία υπάρχει η θεωρία της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Αν κάποιος π.χ μαθητης με χαμηλη αυτοεκτίμηση δηλητηριάζει τον εαυτό του με αρνητική ψυχολογία και προβλεπει την αποτυχία του είναι πιθανό να την εκπληρώσει κίολας .Και αυτό που φοβάται περισσότερο να είναι αυτό που πετυχαίνει.
Έτσι και σε συλλογικό επίπεδο όταν φανταζόμαστε και προβλέπουμε καταστροφικά σενάρια τροφοδοτούμε την εξέλιξη και την πραγμάτωση τους! Είναι αυτό που φανταζόμαστε,φοβόμαστε και τελίκα ίσως αξίζουμε!
Για αυτό, όσο και να μας γοητεύει ο ρόλος της Κασσάνδρας και η πρόβλεψη των επερχόμενων δεινών πρέπει να προσέξουμε....
Ίσως η αρχή της αποτροπής και του ξορκίσματος τους είναι να συλλάβουμε ,να φανταστούμε ,όχι τους φόβους μας πια αλλά ακόμα και τις πιο ουτοπικές επιθυμίες μας!

Να ενεργοποιήσουμε πρώτα σε φαντασιακό επίπεδο αυτόν τον καλύτερο κόσμο που θα επιθυμούσαμε...Μεμονωμένα ο καθένας μπορεί να φαντάζεται τον ιδανικό κόσμο διαφορετικά απο τον άλλο.(πχ το μανιτάρι θα θελε ένα μουσουλμανικού τύπο Παράδεισο με υπέροχες χανούμισσες να το λατρεύουν!)

Τί γίνεται όμως όταν οι έλπίδες,η επίθυμία που γεννάει τη διανοητική πρώτα σύλληψη του καλύτερου κόσμου αποκτήσουν συλλόγικότητα ,γίνουν ομαδική και παγκόσμια βούληση και επιθυμία;
Θα γίνω προφήτης καλών λοιπόν..."Ο Παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει"...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα