12/06/2006

ΦTOY MOY!

Φτού μου!
Φτου..Eπιφώνημα.Ηχοποίητη λέξη.Μονοσύλλαβη.Δυο σύμφωνα και δύο φωνήντα μαζί,μια συλλαβή...φτού!Ήχος,ενέργεια,λέξη.Απλή,ασήμαντη, κατανοητή,αλλά όχι μόνο...

Το φτού σαν λέξη,τόσο υποτιμημένο και κατάπτυστο έχει περισσότερο βάθος απ' ό,τι φαίνεται...Όπως και τα περισσότερα πράγματα...

Ειδικοί αριθμοσοφιστές,οπάδοι της ανωτερώτητας της ελληνικής γλώσσας και της υπερβατικού της νοήματος,φίλοσοφοι,διαννούμενοι,επιστήμονες,ερευνητές ,νοικοκύρές σε απόγνωση που ψάχνουν το κρυφό νόημα πίσω απο τις λέξεις και τα φαινόμενα θα πρεπει να προβληματιστούν και να αναρωτηθούν το εξής:

Τί είναι αυτό που συνδεέι την φανερή και μυστηριώδη ηχητική συγγένεια μεταξύ του ήχου που παράγεται απο το ανθρώπινο όν εδώ και αιώνες ,όταν για διάφορους λόγους τό σάλιο πού βρίσκεται στο στόμα μας εκσφενδονίζεται με ταχύτητα ,με στόχο ή χωρίς,και της αρχ.ελλην. αυτοπαθούς αντωνύμίας;
Ακούστε:

φτού μου-εαυτού μου-ea ftu mu,
φτού σου-εαυτού σου -ea ftu su

φτου μας -εαυτού μας -ea ftu mas

Δείτε και μιάν άλλη οπτική ή μάλλον ακούστε:

Δεν ξερω πόσες άλλες ηχοποίητες λέξεις έχει η ελληνική γλώσσα,άλλα μερικά παραδείγματα είναι σαφή:
η γάτα νιαουρίζει (απο το νίαου)
η αγελάδα μουκανίζει (απο το μου)
ο σκύλος γαβγίζει (απο το γαβ)
η κότα κακκαρίζει (απο το κα-κα)
και στην κορωνίδα της εξέλιξης-Δημιουργίας
ο άνθρωπος φτύνει (απο το φτού!)

Είναι ο μοναδίκος ήχος- ένεργεια που βγαίνει απο το στόμα του ανθρώπου και εγενετο λόγος , λέξη, φτού ,ρήμα , φτύνω!


Είναι τυχαίο που στο παιδικό παιχνίδι "κρυφτό" το παιδί που φυλάει μετράει αντίστροφα,εκφώνεί το φτού και βγαίνει,ανοίγει τα μάτια και πλέον μεταβαίνει απο το φώς στο σκοτάδι ,απο την αδράνεια στη δράση απο το λόγο στο έργο;

Eπείδη το θέμα έχει βάθος θα προσπαθήσω να το δώ απο όλες τις πλευρές.
Καταρχήν όσον αφορα το φτύσιμο,το πτύειν(αρχ.).
Γιατί φτύνουμε;


Ψυχολογική προσέγγιση


Είναι μια ανθρώπινη λειτουργία που λίγοι ασχολούνται ουσιαστικά,μια λειτουργία ταμπού,δεν μιλάμε γι΄αυτη,τόσο ανθρώπινη απο τη μία όπως και κάποιες άλλες και τόσο ασήμαντη ή και επιλήψιμη και βδελυρη για κάποιους.

Θα μπορούσαμε να την βάλουμε στην ίδια κατηγορία με λειτουργίες-πράξεις-ανάγκες-ενέργειες που προκαλούν προσωπική  ανακούφιση ή ηδονή απο τη μια και ψυχολογική  δυσφορία απο την άλλη.Λειτουργίες που προκαλούν το λιγότερο αμηχανία ,με ίδιαιτερες διαβαθμίσεις άναλογα με το ιστορικο-πολιτισμικό κοινωνικοχωρόχρονο, όπως:το βήξιμο,το κλασιμο,το ξύσιμο,το ρέψιμο,το φτέρνισμα,η αφόδευση,η ενούρηση,το φύσημα- καθάρισμα της μύτης ή του αυτίου .

Αυτές οι ανθρώπινες λειτουργίες μαθαίνουμε απο μικρά παιδια (εξ απαλών ονύχων) να τις θεωρούμε "κακές" η τουλάχιστον φυσιολογικές αλλά δεν πρέπει να τις κάνουμε δημόσια με αποτελεσμα να καταπιεζόμαστε σωματικά και ψυχολογικά.

Ερευνητικά δεδομένα -
Δείγμα ενός (1) ατόμου


Για την δική μου αγωγή η διαβάθμιση των παραπάνω λειτουργιών, απο την πιο επιλήψημη και επονοίδιστη να γίνει δημόσια ,στη λιγότερο, έχει ώς εξής:
πρώτα το κλασιμο(αύτη η ουσιαστική βιολογική αναγκή αλλα και τόσο δυσώδης και κακόηχη ενίοτε,μπορεί να προκάλέσει κύματα ντροπής και μετάθεση ευθυνών),
το φτύσιμο(όταν γίνεται μάλιστα με εκείνον απερίγραπτο προκατασκευαστικό ήχο σύγκέντρωσης στην στομ.κοιλότητα του πτύσματο-χλέπας.Το υποπροίον τότε είνάι κιτρινόλευκο μίγμα σίελου και φλέγματος.

Ο καθαρισμός της μύτης δια του δακτύλου και η σβολωποίηση σε μικρούς σβώλου του υποπροιόντος της ,
το ρέψιμο,

το φτέρνισμα(εκνευριστικό),
το ξυσιμο (κυρίως της γεννητικής περιοχής).

Κοινωνική προσέγγιση

Για άλλους ανθρώπους και άλλους πολιτισμους η διαβάθμιση είναι διαφορετική.Χαρακτηριστικα για κάποιες κοινωνίες το ρέψιμο με το τέλους του φαγητού είναι ένδειξη εύχαρίστησης και ευγνωμοσύνης προς τους οικοδεσπότες,ενώ μήν ξεχνάμε τον χαριτωμένο τρόπο που επιδιώκουμε απο τα βρέφη να εκβάλλουμε τα αέρια απο τα στοματάκια τους μέτα το γέυμα τους.

Θα μπορούσε να γίνει μεγάλη κουβέντα για τους λόγους που αισθανόμαστε αποστροφή και πολλές φορές εκτεθειμμένοι αν κάποια στιγμή επιτελέσουμε κάποια απο της παραπάνω λειτουργίες-αναγκές-πράξεις.

Προς το παρόν ας δούμε το φτύσιμο

Επιστημονική προσέγγιση

Συγκεκριμένα φτύνουμε ή αισθανόμαστε την ανάγκη να φτύσουμε όταν ύπάρχει διάφορους λόγους υπερβολίκη ποσότητα σίλεου η φλέγματος στην στομ.κοιλότητα ή απο μια άσχημη γέυση.Η πρόκληση των πτυέλων μπορεί να είναι συνειδήτη με σκοπό την πρακτική χρήση του σίελου όπως για σιέλωση γραμματοσήμων,φακέλων,λίπανση για διευκόλυνση συνουσίας ,εκδήλωση δυσαρέσκειας,η θαυμασμού.

Γλωσσολογική προσέγγιση


Πέρα απο ανάγκη ενίοτε,κακιά συνήθεια άλλοτε,το φτύσιμο έχει αποκτήσει και συμβολίκη σημασία και χρήση όπως φαίνεται απο την πλήθώρα των εκφράσεων και την πολυσημία που έχει ,ώστε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα σε ακαδημαικές συζητήσεις για την πολυσημία της γλώσσας και τις κοινωνικές τις προεκτάσεις .

Έτσι λέμε:
έφτυσε κάτω (έννοεί τη ροχάλα και εδώ κυριολεκτούμε)
τα έφτυσε το μηχάνημα (χάλασε)
Θα φτύσεις αίμα καριόλη(απειλη)
Εφτυσε αίμα να τα σπουδάσει. (έκανε πολλές θυσίες)
θα φτύσεις το γάλα που βύσαξες(απειλη)
Χέρι που φιλάς μην το φτύνεις(για τους αχάριστους γλείφτες)
Τον έφτυσε στα μουτρα (κυριολεκτικά,έριξε ροχάλα η σταγονίδια σάλιου στα μούτρα του)
Τον έφτυσε κατάμουτρα( μεταφορικα τον παράτησε ή δεν ασχολήθηκε μαζί του)
την έχει φτυσμένη
φτύσε με να μη με ματιάξεις (φτύσιμο για αποτροπή βασκανίας)
Είναι τόσο όμορφη,για φτύσιμο! (Επιδοκιμασία-θαυμασμός
)
Φτύσε τον κόρφο σου για αποτροπή βασκανίας η κακού

Φιλοσοφική προσέγγιση

Φτου σου και φτου σου λοιπον

Ένας ήχος,μια λέξη,δύο διαφορετικοί κόσμοι σε έναν.
Στοιχεία αντίθετα,νερό-φωτιά,γή - αέρας,παράδεισος - κόλαση ,αορατό -ορατό,ήχος-θέαμα,όλα σ' ένα φτού !

Διττή λοιπόν η σημασιολογία του φτύνω,όπως και του φτου...
Θετική και αρνητική,Υπερθετική μάλιστα και Υπεραρνητική!Αντιδιαμετρικά αντίθετικό,αντιφατικό,διχασμένο,με κρυμμενη ενέργεια σαν τους πυρηνες του ατόμου πριν τη σχάση τους.
Και ή ενέργεια που απέυθερώνεται απο το τόσο απλο ,ασήμαντο, έυτελες,αποτρόπαιο,επιδοκιμαστικο,θαυμαστικό,ενστικτώδες,αυθόρμητο,βιολόγικό,προ του λόγου,φτου,είναι τεράστια...Ξορκίζει δαίμονες,λιπάινει,υγραίνει,ανακουφίζει,κολακεύει,καταρρακώνει...


Γι'αυτό προτιμότερο να πούμε οτι κάτι είναι για φτύσιμο ,παρά οτι δεν είναι ούτε για φτύσιμο..


Φτού μου λοιπόν...



Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα