2/07/2007

Η Προφητεία ενός Μανιταριού


Σε συνέχεια του προηγούμενου πόστ "Μεταξύ σοβαρού κι αστείου",πάμε στα πιο σοβαρά:

Γαλουχούμαστε με την απενοχοποίηση της προβολής και της έκθεσης .

Θυμάμαι, όταν ήμουν πολύ μικρός και βάλαμε την ασπρόμαυρη μας τηλεόραση στο σπίτι, τον πανικό που ένιωσα όταν σκέφτηκα πώς τα άτομα που λέγαν της ειδήσεις ,μπορεί να με βλέπανε.Και επειδή φορούσα της πιτζάμες μου, ντράπηκα κι έφυγα απο μπροστα της!Μέχρι να μου εξηγήσουν...

Τώρα δημιουργούνται νέα δεδομένα και απο την ασπρόμαυρη τηλεόραση πάμε στο γρήγορο δίκτυο,24 ώρες ον λινε,ψηφιακή-διαδραστική τηλεόραση.Σε λίγο θα βλέπουμε τρισδιάστατες προβολές και θα μυρίζουμε μέχρι και τη μυρωδιά της καμμένης σάρκας.

Τους βλέπουμε,θα μπορούν να μας βλέπουν κιόλας και ο παιδικός μου φόβος και η ντροπή να με δούν με τις πιτζάμες μπορεί να γίνει πραγματικότητα.Ή μήπως δεν ντρέπομαι πια να με δουν με τις πιτζάμες;

Είναι τόσα τα απωθημένα να γίνουμε όλοι περισπούδαστοι συγγραφείς,δημοσιογράφοι,τραγουδιστές,μοντέλα,ηθοποιοί,που στο τέλος-και είμαστε ήδη στην αρχή-θα βάλουμε όλοι μια κάμερα και ό,τι πιο κρυφό και μυστικό και προσωπικό θα το βγάζουμε στη φόρα!

Πώς τρώμε ,πως πώς πίνουμε ,πώς ερωτοτροπούμε,τι πρόβλημα έχουμε , πώς αντιδράμε σε κάθε περίσταση ,τι πονηριά κάναμε..

Τα ΠΑΝΤΑ.

Δεν θα χρειαζόματε τον ΒΙG BROTHER και κανέναν να μας παρακολουθεί αφού θα εκθέτουμε τα πάντα, μέχρι και τις μύχιες, απόκρυφες σκέψεις μας.

Δεν θα υπάρχει μυστικό ούτε και μυστήριο σε κανέναν. Μια νέα γενιά ανθρώπων διαμορφώνεται με τους δικούς τους ηθικούς κανόνες και προσανατολισμούς .Με διαβάζουνε, με βλέπουνε άρα υπάρχω. Δείτε την τηλεόραση και τις στρατιές ανθρώπων που με κάθε μέσο και κόστος θέλουν να προβληθούν. Το ίδιο ισχύει και στον «Ιστό»,το world wide web...

Φανταστείτε τις νέες γενιές που μεγαλώνουν με αυτά τα ερεθίσματα. Νέες κοπέλες , νέα παιδιά δεν έχουν πρόβλημα να εκτεθούν μπροστά σε μια κάμερα τηλεόρασης, κινητού,ή web online..Και δεν μιλάω για κρυφές κάμερες..Μιλαώ για την ανάγκη να καταγράψουν ακόμα και τις ερωτικές τους περιπτύξεις και να τις μοιραστούν δημόσια. Χώρις περίσκεψη , χωρίς αιδώ ,χωρίς ενοχές...

Σε έναν κόσμο που γεννιούνται και τον αντιλαμβάνονται πλέον μέσω της γυάλινης είκονας ανατρέπεται η καρτεσιανή λογική «σκέφτομαι άρα υπάρχώ» και θα ισχύει το «με βλέπουνε,άρα υπάρχω.» ή αλλίως «ανήκω στον Ιστό , άρα υπάρχω»

Μήπως θα έιναι μια θεωρητικά επιστροφή στον Παράδεισο των Πρωτοπλάστων , αυτή η απενοχοποίηση της εσωτερικής και εξωτερικής γύμνωσης ,η εξάλειψη της ιδιωτικότητας, αρκέι να γίνεται on-line; Mήπως ,όταν οι άνθρωποι γίνουν διάφανοι και ό,τι παλιότερα το κρύβαν, το βγάζουν τώρα σε δημόσια θέα ,θα πάψει να υπάρχει η αμαρτία στον κόσμο ή η αίσθηση της αμαρτίας;
Υπάρχει μεγάλη διαφορά και δεν θεολογώ μιλώντας για αμαρτία…
Eπώνυμα ή ανώνυμα ο καθένας εκθέτει τη σκέψη στα ιστολογια,forums,chat,σχόλια επι σχολίων ,mail .Οι ανώνυμοι ,ακόμα περισσότερο, ίσως εκφράζονται ελεύθερα επειδή θεωρούν ότι είναι ανώνυμοι σε ένα ελέυθερο χώρο,σε μια ελέυθερη χώρα σε ένα ελέυθερο κόσμο κτλ. κτλ.

Ό,τι γράφεται , καταγράφεται,και η ελευθερία εκφρασης από δικαίωμα κάποτε θα γίνει καταναγκαστική υποχρέωση.
Φυσικά για κάποιους το «μανιτάρι» και το κάθε «μαργαριτάρι» , «σκουλήκι» και λοιπά παρατσούκλια-μάσκες έχει όνομα και διεύθυνση που την βρίσκουν άμεσα .Μπορούν κάποιοι να ξέρουν, τι σκέφτεται ,τι γράφει ,τι επιλέγει από το δίκτυο-ιστό μέχρι τι ώρα αυνανίζεται-κάνει έρωτα ή κοιμάται.
Κι όλα αυτά μπορούν να καταγράφονται και να αξιοποιούνται κατάλληλα. Όπως και τα κινητά, που ενω ξέρουμε οτι παρακολουθούνται ,μιλάμε πάλι ελεύθερα,σκεφτόμενοι πως ,«σίγα μην παρακολουθούν εμένα.»

Τα μελλοντικα σπάμ-μαιλ μπορεί να είναι ηλεκτρονικά ολογράμματα που θα χτύπανε την πόρτα του υπολογιστή μας ,θα μας καλησπερίζουν και θα μας προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές σύμφωνα με το χαραχτήρα και το ψυχογράφημα μας.
Ή θα χτυπάει η κανονική πόρτα, και δεν θα είναι ο πλασιέ...
Και εμείς βέβαια, καθώς τα οποιοδήποτε ανακλαστικά μας θα έχουν αμβλυνθει, θα δεχόμαστε πολλά και θα καταδικάζουμε ομοθυμαδόν, όποιον κρύβεται και δεν έχει ον λινε την κάμερα στο σπίτι του ,για να βλεπουμε τι κάνει.
Ακόμα καλύτερα και πιο μεταμοντέρνα , μπορεί να θεωρείται στο μέλλον προσωπική ανάγκη έκφρασης να έχουμε ένα τσιπάκι που θα κάνει live broadcasting στο κοινό του Ιστού, που βρισκόμαστε ,τι βλέπουμε , τι κάνουμε , τι σκέφτόμαστε..Και να μην ταλαιπωρoύμαστε με multimedia κινητα και παρωχημένα i-pod για να κάνουμε file και feeling sharing...
Θα σοκάρει πολύ ίσως τις μέλλουσες κοινωνίες κάποιος που δεν θα θέλει οι άλλοι να ξέρουν τα πάντα για αυτόν, που είναι ,τι σκέφτεται ,τι κάνει. Που δεν θα θέλει να εκπέμψει-πομπέψει δημόσια τον εαυτό του.
Ισως να θεωρείται το αντίστοιχο του "ιδιώτη" της Δημοκρατίας των Αθηνών .Τότε σήμαινε αύτον που ιδιώτευει(εξ ου και idiot=ηλίθιος στα αγγλικα), εκείνος που δεν ασχολείται με τα κοινά ,όπως έπρεπε να κάνει ο κάθε πολίτης.
Μέχρι τώρα ο φόβος, από την αριστερή ρητορική, μέχρι τις εσχατολογικές απόψεις ,ήταν πώς στο όνομα της τρομοκράτιας και άλλων κινδύνων θα παρακολουθούν τα πάντα(κάμερες ασφαλείας,κινήτα,υπολογιστές κτλ.)
Έτσι τα άτομα θα ελέγχονται και θα παραβιάζεται η ιδιωτική σφαίρα του ανθρώπου.(Πράγμα που ήδη γίνεται…)
Το δυστύχημα είναι πως την ελευθερία και την ιδιωτικότητα τα θα την εκχωρήσουμε τελείως και πρόθυμα μόνοι μας…
Aυτός που θα θέλει να διαφυλάξει την ιδιώτικότητα του ,μπορεί και να θεωρείται στο μέλλον ακραίος , επικίνδυνος , αντικοινωνικός και απόβλητος απο τον ,διαδραστικό ,24 ώρες on-line κοινωνικό « ιστό» .
Τότε ,ίσως να θεωρούν ότι η άνθρωπότητα έφτασε στην αυτοπραγμάτωση της. Όλη η ανθρωπότητα ενωμένη, συνδεδεμένη ,τίποτα και κανένας δεν θα πρεπει να είναι εκτός. Δεν πρέπει κανείς να κρύβει τίποτα από τον εαυτό του και να το προσφέρει σε παγκόσμιο download.H φυγή από την εικονική πραγματικότητα θα θεωρείται φυγή από τη ζωή και ρήγμα στον συνεκτικό ιστό .
Και για τους θα φυγάδες μια θα είναι η εντολή: delete.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα